Husker du efterkalkulationerne?

En lommeregner og en kuglepen på et bord

Hvorfor skal man lave efterkalkulation?

Ved at lave en efterkalkulation på sine sager, får du en unik mulighed for at se, hvad du kan gøre bedre næste gang. Du kan bruge dine erfaringer fra de tidligere sager, til at blive bedre til at drive din forretning.

Hvad er efterkalkulation?

Efterkalkulation er en beregning, der laves efter udførelsen af en opgave.
Typisk bruges det til at fastslå det nøjagtige resultat eller omfanget af en opgave.

Det kan være en økonomisk opgørelse eller en evaluering af en proces eller en aktivitet.

Efterkalkulationen giver dig mulighed for at vurdere den faktiske pris, omsætning, effektivitet eller andre nøgletal i forhold til de oprindelige planer eller forventninger.

Hvornår skal du lave efterkalkulation?

Det er en god idé at opsætte en regel for, hvornår der skal efterkalkuleres på en opgave. Det kan f.eks. være, at der skal efterkalkuleres på alle sager, der udgør 1% eller mere, af de samlede årlige antal timetal i din virksomhed.

Eksempel: Hvis din virksomhed har 10.000 timer til rådighed om året, foretages der således efterkalkulation på alle sager med over 100 timer på.

Du skal altså fastlægge et niveau for, hvilke sager der altid skal foretages efterkalkulation på. Når du har gjort det, skal du huske at anvende dækningsbidrag pr. time ved efterkalkulationer, og at være konsekvent i din efterkalkulation. Det nytter ikke noget, at gøre det ind i mellem.

Person der regner på lommeregner

Hvordan laver man efterkalkulation?

For at lave en efterkalkulation, kan du følge nedenstående trin:

  1. Saml alle relevante oplysninger om sagens omkostninger:
    Dine udgifter til arbejdskraft, materialer, udstyr, transport m.m.
  2. Sammenlign de faktiske omkostninger med det oprindelige budget:
    Her kan du se, om der er nogen afvigelser
  3. Analysér afvigelserne for at identificere årsagerne
    Hvad er årsagen til, at de faktiske omkostninger afviger fra budgettet?
  4. Udarbejd en rapport med en sammenligning af budget og faktiske omkostninger:
    Lav en analyse af afvigelserne og eventuelle anbefalinger til, hvordan budgetteringen kan forbedres fremover.

Det er vigtigt at have en nøjagtig og opdateret oversigt over alle omkostninger i løbet af sagen, da dette vil gøre det nemmere at lave en nøjagtig efterkalkulation.

Hvad kan du bruge efterkalkulationer til?

Ved at foretager efterkalkulation på alle eller udvalgte sager, vil du få et meget større overblik over dine sager. Du vil kunne give mere præcise og detaljerede tilbud til dine kunder, og du vil få et meget bedre dækningsbidrag pr. time. Du vil desuden få en større indsigt i din virksomheds indtægter.

Når banken eller andre interessenter spørger, vil du hurtigt kunne svare på, hvad for nogle sager, som du tjener flest penge på. Du kan dermed sigte efter at få mange af de gode opgaver ind.

Ved at efterkalkulere kan du opnå et større overskud uden at skulle vækste din omsætning eller antallet af medarbejdere.

Din virksomheds fordele ved at efterkalkulere

Det er vigtigt at efterkalkulere sine sager for at sikre, at man har et nøjagtigt overblik over sin økonomi. Efterkalkulation giver dig mulighed for at træffe de bedste valg for din virksomhed samt at planlægge fremtidige sager.

Efterkalkulation kan også hjælpe dig med at opdage – og rette eventuelle fejl eller uregelmæssigheder, før de fører til større problemer.

Derudover kan du få en bedre forståelse for din virksomheds styrker og svagheder, samtidig med at det kan hjælpe dig med at finde frem til kernekompetencerne – hos dig selv eller dine medarbejdere. Du kan altså hurtigt se, hvilke typer opgaver, der bidrager til at øge din virksomheds overskud og fortjeneste.

Læs her, hvordan du finder frem til dine kernekompetencer.

 

God arbejdslyst!

Del indholdet