Hvad er moms? Få forklaringen her
Moms er en afgift, som de fleste har hørt om, men hvad betyder moms egentligt, og hvad er momsen i Danmark? Moms er et centralt element for både virksomhedsejere og forbrugere, og en forståelse af, hvad moms er, og hvilke regler der er, er afgørende for at drive en succesfuld forretning. Læs videre, når vi dykker ned i de væsentligste aspekter af moms og dens betydning for din virksomhed
Hvad er moms?
Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, og spiller en central rolle i enhver virksomhedsøkonomi. Kort sagt så er moms en afgift som virksomheder skal opkræve ved ethvert salg af varer eller ydelser i Danmark. I Danmark er den generelle momssats 25% af ydelsens eller varens pris. Moms betales af forbrugerne, mens virksomhederne indsamler og afregner den derefter til staten.
Hvad betyder moms?
For en virksomhed betyder det at være momspligtigt, at den skal betale moms/afgift til staten af sine salg. I Danmark er momssatsen normalt 25%, hvilket betyder at en fjerdedel af prisen på de fleste varer og ydelser går til staten som moms. Momsen opkræves af virksomhederne, men det er reelt kunderne, der betaler, da den lægges oven i salgsprisen.
Når virksomheden selv køber materialer eller ressourcer hos andre, betaler den også moms til leverandøren. Dette kaldes for købsmoms, og denne kan virksomheden fratrække fra den salgsmoms, den skal afregne til staten. Dette betyder at virksomheden kun betaler moms af differencen mellem sine egne indkøb og salg.
Når du som virksomhed, sælger varer eller ydelser vil din pris altid bestå af salgsprisen og momsen lagt oveni.
Bruger du Minuba, laves fakturaen automatisk, når du udfylder arbejdssedlen, og momsen lægges også automatisk oveni.
Hvornår skal man betale moms?
En virksomhed bliver momspligtig i Danmark, når dens årlig omsætning overstiger 50.000 kr.
Det betyder, at virksomheden skal opkræve moms af sine salg, og regelmæssigt indberette samt betale momsen til staten.
Der følger også momsfrister med, når man er en momspligtig virksomhed. Momsfrister afhænger dog af virksomhedens størrelse og omsætning.
- Virksomheder med en årlig momspligtig omsætning på under 5 mio. kr., skal indberette og betale moms hvert halve år.
- Virksomheder med en årlig momspligtig omsætning mellem 5-50 mio. kr., skal indberette og betale moms hvert kvartal.
- Virksomheder med en årlig momspligtig omsætning på over 50 mio. kr. år, skal indberette og betale moms månedligt.
Det er vigtigt at overholde momsfristerne, da manglede indberetning kan medføre bøder og renter. Det bliver altså dyrere, jo længere virksomheden venter med at betale. For at sikre en stabil økonomi og god troværdighed bør virksomheder være på forkant med deres momsindbetalinger.
Der er mange regler og bestemmelser at holde styr på når det gælder fakturaer og moms. Få mere om, hvornår der skal moms på en faktura, og hvornår der ikke skal her.
Momsregler i Danmark
I Danmark er der flere momsregler, som enhver momsregistreret virksomhed bør kende. Købsmoms og salgsmoms er to grundbegreber:
Købsmoms
- Det er den moms, virksomheden betaler, når den køber varer og ydelser fra leverandører
- Købsmomsen kan virksomheden trække fra det beløb, den skal afregne til staten, hvilket bidrager til at reducere de samlede momsomkostninger.
Salgsmoms
- Salgsmoms er den moms, virksomheden opkræver fra kunderne, når den sælger sine varer eller ydelser.
- Salgsmomsen lægges oven i prisen, og skal indbetales til staten. Virksomheden beholder ikke salgsmomsen, men fungerer som et mellemled.
Nogle varer har også en nulmoms, hvilket betyder, at der ikke opkræves moms ved salg af dem. Det gælder ofte eksportvarer og udvalgte ydelser.
Når en virksomhed skal beregne moms, lægger den 25% oven i prisen. Hvis en vare koster 100 kr. bliver den samlede pris med moms 125 kr.
Læs hvordan du nøjagtigt beregner og indberetter moms her.