Gode råd til at øge virksomhedens likviditet
Hvad er likviditet?
Likviditet beskriver forholdet mellem omsætningsaktiver (penge du skal have ind i din virksomhed – eksempelvis salgsfakturaer) og kortfristet gæld (penge som skal ud af virksomheden – eksempelvis købsfakturaer).
Likviditet er en virksomheds evne til hurtigt at konvertere sine aktiver til kontanter. Altså hvor nemt (og hurtigt) en virksomhed kan få fat i penge, når den har brug for dem. En virksomhed med høj likviditet, har en stor mængde af aktiver der kan hurtigt omsættes til kontanter. Dette betyder, at virksomheden har midlerne til at betale sine regninger, og opfylde andre økonomiske forpligtelser, når de opstår.
Likviditet – det skal du vide som virksomhedsejer
Man kan opleve virksomheder, der leverer gode regnskabsmæssige resultater, men som (alligevel) må dreje nøglen om og lukke. Hvordan kan det være? Hvad kan det skyldes?
Udfordringen er, at virksomheder kan låne penge i banker og andre steder, hvis de har fine regnskaber at vise frem. Det afgørende er faktisk, om de selvsamme virksomheder kan betale deres afdrag på lånet, med andre ord, om de kan ’servicere’ deres lån.
Virksomheder lukker ikke (alene) på grund af et negativt resultat, men fordi virksomheden ikke kan betale sine regninger. Altså fordi den pågældende virksomhed ikke har haft likvide midler til at kunne betale de modtagne fakturaer. Virksomheden har derfor en dårlig likviditet.
Heldigvis er der også elementer, som du kan have langt større kontrol over, herunder bl.a. at du får forud-faktureret, at du får delfaktureret på projekter, at du får afsluttet dine sager og færdigfaktureret (alle) sagerne.
Lad os se nærmere på, hvordan man forbedrer sin likviditet, så man netop kan betale sine regninger.
Hvordan udregner man sin virksomheds likviditetsgrad?
Likviditetsgrad er en måling af hvor godt en virksomhed kan betale sine regninger, med de penge virksomheden har i kassen.
Likviditetsgrad er et mål for en virksomheds økonomiske sundhed. Du beregner det ved at sammenligne de midler virksomheden har til rådighed lige nu, med de regninger den skylder lige nu.
Likviditetsgrad = omsætningsaktiver x 100 / kortfristet gæld.
- For at beregne likviditetsgraden, skal du først finde ud af, hvor mange penge virksomheden har tilgængelige lige nu (omsætningsaktiver). Dernæst skal du finde ud af, hvor mange penge virksomheden skylder lige nu (kortfristet gæld).
- Når du har begge tal, kan du beregne likviditetsgraden. Jo højere likviditetsgraden er, desto bedre er virksomhedens økonomiske sundhed.
Tips til at løse likviditetsproblemer
Hvordan er din normale faktureringsproces i dag? Fakturerer du forud? Hvor hurtigt får du sendt dine fakturaer, når jobbet er slut? Med andre ord bør du overveje: 1) Hvor hurtigt du skal betale for løn og materialer mv. og 2) Hvor hurtigt (læs: Hvor god) du er til at få sendt en faktura og få pengene ind i din virksomhed?
Som det vist fremgår, så skal du sørge for, at du altid får pengene ind i god tid – inden du selv skal bruge dem. Sæt eventuelt betalingsfristen ned, så du hurtigere får pengene ’i kassen’. Husk på, at håndværksvirksomheder ofte afholder lønomkostninger hver 14. dag, men først modtager betaling for fakturaerne efter ’løbende måned + 30 dage’. Det kan blive til et rigtigt stort likviditetsdræn i en virksomhed – og så er der jo ikke rigtigt nogen god grund til, at du og din virksomhed ’leger’ bank for jeres kunder, vel?
Digital ordrestyring kan hjælpe dig med at gøre jobstyring, fakturering og opfølgning lettere og mere overskueligt. Endvidere findes nogle muligheder, hvor du som håndværker kan tilbyde finansiering af dine faktura til dine kunder, bl.a. ’Service Finans’.
5 tips til likviditetsproblemer
Her er 5 hurtige tip til som vil undgå likviditetsproblemer.
|
Sådan laver du et enkelt likviditetsbudget
Et likviditetsbudget er en slags plan, som hjælper en virksomhed med at styre deres penge. Det viser, hvor mange penge virksomheden har til rådighed og hvordan den kan bruge pengene på en god måde. Det er vigtigt, fordi det hjælper virksomheden med at undgå problemer med at betale regninger og lønninger. Likviditetsbudgettet kan også bruges til at se, om virksomheden har nok penge til at investere i nye projekter eller om den har brug for at låne penge.
Klik her, for at downloade en skabelon til dit likviditetsbudget.
Følg disse trin for at lave et enkelt likviditetsbudget:
- Saml oplysninger om virksomhedens nuværende pengebeholdning og aktiver, der kan omsættes til kontanter hurtigt.
- Saml oplysninger om virksomhedens forventede pengebeholdning og pengeudgifter i fremtiden.
- Forventede pengebeholdninger og pengeudgifter over en bestemt periode (normalt måneder).
- Sammenlign forventede pengebeholdninger med forventede pengeudgifter for hver måned. Hvis forventede pengebeholdninger er lavere end forventede pengeudgifter, betyder det, at virksomheden har brug for at øge sin likviditet.
- Tilpasse budgettet, hvis det er nødvendigt, ved at øge indtægterne eller reducere udgifterne.
- Overvåg og opdater likviditetsbudgettet regelmæssigt for at sikre, at virksomheden har tilstrækkelig likviditet til at betale sine regninger.
Hvis du kan betale dine regninger og afgifter, så rykker du lynhurtigt væk fra risikoen for at måtte ’dreje nøglen om’.
Hvis du har styr på din likviditet, så har også et bedre overblik over, hvad du kan foretage af investeringer, ansættelser og i det hele taget hvilke planer du kan lægge for din forretning.
God arbejdslyst!