Hvordan regner man moms?
At kunne beregne moms er en vigtig del af det at lave fakturaer for enhver håndværksforretning. Moms, eller merværdiafgift, er en skat, der pålægges varer og tjenester, og den skal beregnes korrekt for at sikre, at du opkræver det korrekte beløb fra dine kunder.
I denne artikel giver vi en guide til momsberegning, som håndværkere kan bruge til at få styr på moms og beregning af moms.
Hvad er moms?
Moms er en skat, der pålægges varer og tjenester. I Danmark er momssatsen 25%.
Det betyder, at du skal lægge 25% oven i prisen på de varer eller tjenester, du sælger, når du beregner den pris, du skal fakturere dine kunder. Moms skal nemlig indgå på fakturaen.
Håndværksforretninger skal have styr på moms, da de må lave arbejde for op til 50.000 kr. årligt uden moms. Herefter skal tilbudsgivning altid inkludere moms, så kunden ved, hvad hun/han skal betale.
Momsberegning
At beregne moms på dine opgaver er faktisk ret nemt, når du først har fået styr på det. Det er vigtigt at kunne beregne moms korrekt, så du altid har det rigtige beløb med i din tilbudsgivning og på dine fakturaer. Korrekt momsberegning sikrer, at du opkræver det korrekte beløb fra dine kunder og overholder lovgivningen.
Momsformel: Sådan udregner du momsen til et beløb
At udregne momsen til et beløb er en simpel proces. Du skal blot tage beløbet for varen eller tjenesten og lægge 25% til.
Dette kan gøres ved at multiplicere beløbet med 1,25.
For eksempel, hvis du har en vare, der koster 100 kr. uden moms, vil du beregne momsen ved at gøre følgende: 100 kr. * 1,25 = 125 kr.
Dette er det beløb, du vil fakturere din kunde, da det inkluderer både prisen på varen og momsen.
At udregne momsen til et beløb er en simpel proces. Du skal blot tage beløbet for varen eller tjenesten og lægge 25% til. Dette kan gøres ved at multiplicere beløbet med 1,25.
Sådan udregner du, hvad beløb er uden moms
Hvis du har et beløb, der allerede inkluderer moms, og du vil finde ud af, hvad beløbet er uden moms, kan du gøre dette ved at dividere beløbet med 1,25.
For eksempel, hvis du har en vare, der koster 125 kr. med moms, vil du beregne beløbet uden moms ved at gøre følgende: 125 kr. / 1,25 = 100 kr.
Dette er prisen på varen uden moms.
Sådan finder du momsen ud fra pris inkl. moms
Hvis du kender prisen inklusive moms, og du vil finde ud af, hvor meget af dette beløb der er moms, kan du gøre dette ved at tage 20% af det samlede beløb.
Dette skyldes, at momsen udgør 25% af 125% af et beløb inkl. moms, hvilket svarer til 20% af beløbet inkl. moms.
For eksempel, hvis du har en vare, der koster 125 kr. med moms, vil du beregne momsen ved at gøre følgende: 125 kr. * 0,20 = 25 kr.
Dette er momsen for varen.
Skal der moms på fakturaen?
Der kan både være situationer, hvor der skal være moms med på fakturaen, og situationer, hvor der ikke skal moms på fakturaen. Det afhænger af forskellige faktorer, som for eksempel hvem din kunde er, og hvad du sælger.
Som en generel regel skal der moms på fakturaen, når du sælger varer eller tjenester til danske kunder. Det gælder både for private kunder og for virksomheder. Momsen er en skat, som du opkræver på vegne af staten, og som du skal betale videre til Skattestyrelsen.
Hvis du som håndværkerforretning ofte har danske kunder, vil du derfor typisk skulle have moms med på dine fakturaer. Men der er en undtagelse: Hvis din årlige omsætning er under 50.000 kr., kan du vælge at være momsfritaget. Det betyder, at du hverken skal opkræve moms fra dine kunder eller betale moms til Skattestyrelsen.
Der er også situationer, hvor du ikke skal have moms med på fakturaen. Det gælder for eksempel, hvis du sælger varer eller tjenester til kunder i andre EU-lande, eller hvis du sælger bestemte typer af varer og tjenester, som er fritaget for moms.
For at få mere detaljeret information om, hvornår der skal moms på fakturaen, kan du læse mere på vores side om faktura og moms. Her finder du også information om, hvordan du beregner momsen korrekt, og hvordan du håndterer moms i forskellige situationer.
Momsrefusion: Hvordan og hvornår kan du få moms tilbage?
Som en momsregistreret virksomhed har du ret til at trække den moms fra, som du har betalt i forbindelse med dine omkostninger som køb og udgifter. Dette er kendt som momsrefusion.
Det betyder, at du kan få en del af de penge tilbage, som du har betalt i moms.
For håndværkerforretninger kan dette være en stor hjælp, da det kan forbedre virksomhedens økonomi. Processen for momsrefusion involverer at indsende en momsangivelse til Skattestyrelsen, hvor du angiver, hvor meget moms du har betalt.
Husk at overholde fristerne for indsendelse af momsangivelsen for at sikre, at du får din momsrefusion.
Moms og udenlandske kunder: Hvad skal du være opmærksom på?
Når du sælger varer eller ydelser til kunder i andre lande, er der nogle særlige momsregler, du skal være opmærksom på.
For eksempel, hvis du sælger til kunder i andre EU-lande, skal du normalt ikke opkræve dansk moms. I stedet skal kunden betale moms i sit eget land.
Men der er nogle undtagelser fra denne regel, så det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne for det specifikke land, du handler med. Hvis du sælger til kunder uden for EU, skal du normalt heller ikke opkræve dansk moms. Men igen er der nogle undtagelser, så det er vigtigt at undersøge reglerne nøje.